Mimari proje: Yapının dış görünüşü, uzunluğu, yüksekliği, iç mekan tasarım özellikleri, yapım sırasında kullanılacak malzemeleri ve detay çizimleri barındıran projelerdir.
Mimari projelerde; Her çizginin, her yazının, her ölçünün büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda Mimari projeler yapı ruhsatı alımında kullanılmaktadır.
Mimari projelerde dikkat edilecek en önemli husus yönetmelik ve standartlara uygun olmasıdır.
Yapımda çalışacak teknik personeller hatta proje okumayı bilen ustalar istediği her detayı bulabilmelidirler.
Mimari Projelerde Bulunması Gerekenler
Vaziyet(Durum) Planı
Vaziyet planı; inşaa edilecek parselin oturumunu, boyutlarını, kat yüksekliğini, Daire sayısı gibi bilgilerin işlenildiği paftalardır.
1/200 ya da 1/2000 ölçeklerinde çizilmelidirler..
Kat Planları
Bina içerisinde bulunan oda, salon, wc, Banyo, Balkon gibi mahallerin ve bunlara bağlı kapı pencere gibi kalemlerin gösterildiği, Mahallerde kullanılan malzeme bilgisinin yer aldığı ve tüm argümanların ölçülerinin bulunduğu çizimlerdir.
Görünüşler
Bina tüm cephelerinin görünüşlerinin yer aldığı ve cephede kullanılacak malzeme ve yapım ölçülerinin bulunduğu mimari çizimlerdir.
Kesitler
Binanın yatay yada düşey düzlemde kesildiği varsayımı ile çizilen mimari çizimlerdir. Projede görünecek yapı elamanları kesit alınacak noktaya göre değişiklik gösterecektir.
Sistem Detayı
Merdiven, Kapı, Pencere ve benzeri yapı elemanlarının detaylarını gösteren çizimlerdir. Proje üzerinde göremediğimiz ayrıntıları sistem detayında bulabiliriz.
Mahal( Yer) Listesi
Planda aktarılan tavan, kapı, merdiven gibi yapı elemanlarının hangi malzeme ile yapılacağı ve kaplanacağı gibi bilgileri gösterir listedir.
selam süper site olmus